Blender Nasıl Açık Kaynak Oldu?
Blender değince akla evdeki blender gelmesin. Ya da gelebilir çünkü çok geniş bir yapıya sahip bir programdan bahsedeceğim.Evimizde bulunan blender gibi karıştırılmış bir halde diyebilirim.
Blender’ın tarihini şöyle kısaca geçiyorum. Blender 1998′ de bir Hollandalı firma tarafından kendi ihtiyaçları için kendi yazılımlarını geliştirilmek için yapılıyor.2002 ‘de şirket batar ve belli bir miktar para’ya kodları açabileceklerini söylediklerinde blender vakfı kurulur ve açık kaynak dünyasından bağışı 100.000£ toplarlar. Açık kaynak dünyası büyük bir programı katmış olur. Popüler olması 2010 ağustos ayında 2.50 sürümüyle arayüzünü değiştirmesiyle başladı diye bilirim. Örümcek adam 2 sürüm 2.50’den önce çıktı. Çok fazla o zamanlarda ön plana çıkmamasının sebebi arayüz karmaşık olmasından dolayıydı diye kendimce yorumlayabilirim,zamanında kullanmayı denemiştim pek kullanışlı gelmemişti o zamanlar. Şuan kısayollar ve arayüzün görüntüsü çok çok gelişmiş ve rahat bir kullanım sunduğundan kullanılma oranını çok yükseltti. Daha fazlada tarihi hakkında bilgi vermeden kendimce yaşadığım avantajlı ve dezavantajlı durumları ile sana tanıtmak istiyorum.
Blender la Neler Yapılabilir?
Blender geniş bir seçenek havuzu sunuyor. Blender la bir animasyon yapabilirken ,aynı zaman da oyun yapabilirsin. Kulağa hoş geliyor değil mi ? İnce detaylı olarak bu yazıda tüm konulara değinmeyeceğim ama kısa kısa ne yapabildiğinden bahsedeceğim. Hızlı bir şekilde modelleme yapılabiliyor. Hem standart bir şekilde 3d max,maya gibi programlarda yapılan polygon tekniği kullanılarak yapılabilir. Hemde sculpting tekniği ile heykel tıraş gibi organik modeller yapabilirsiniz. Ya da daha ilginç elinize paint teki gibi bir kalem alıp çizerek de model oluşturabilirsiniz. Tabi bu program sadece modelleme yapmıyor modellerimizi hareket ettirebilme imkanımız da var. Bu yapılan modelleme ve animasyon işlemleri güzel sonuç vermedikten sonra pek anlam ifade etmeye bilir. Ama ücretsiz(beleş) bir program olduğu için korkmaya gerek yok çok yetenekli bir render motoru var. Çok kaliteli bir de simülasyon araçları olduğunu da buraya yazayım.
Sakın hafife almayın 3D max, Maya gibi programlarla yarışabilecek düzeyde bizim Blender’ımız. Tabi burada bahsettiğim konular sadece standart bir 3d animasyon programının yapabildikleri, Blender la oyun bile geliştirebilme imkanınız var. Ya da videolarını düzenliye bilir efektler ekleyebilirsiniz. Bu kadar işi yapabilen bir program hepsinde başarılı mıdır dersen cevabım neredeyse demek zorundayım. Neden olarak sadece bir alana bağlı olan programlar çok senelerdir bu iş üzerine geliştiğinden dolayı blender onları yakalaması biraz zaman alacaktır. Böyle dedim diye o zaman kullanırız demeyin 2d animasyon programlarından hiç bir eksiyi yok olduğunu söyleyeyim.
Blender Bize Ne Tür Avantajlar Sağlıyor ?
Blender’da gördüğüm avantajları şuraya şu şekilde sıralıyorum;
- Hiç bir ücret talep etmemesi.
- Açık kaynak olmasından dolayı bir çok gönüllü tarafından geliştirildiğinden lisanslı programlara göre çok çeşitli bir şekilde geliyor. buda bize birçok eklenti bulabilme fırsatı sağlıyor. Yada bizim de geliştirip kullanabileceğimiz eklenti veya özelleştiren bir blender yapma imkanı sunuyor. BU dediklerim tek kişi için çokta fark yaratmaya bilir, büyük veya orta ölçekli bir firma içerisindeysen çok güzel bir özellik olduğunu kabul etmek gerekir.
- Üstteki maddedeki gibi eklenti bolluğu olan bir uygulama her türde büyüklükte eklenti bulma imkanı var.Kendi içerisindeki eklentiler le birçok şey yapabilme imkanı sağlar
- Kolay alışılan bir program
- Çok çeşitli özelleştirmeler yapılabilen bir program
- Türkçe olarak kullanabilme imkanı var. Tabi bunu tavsiye etmiyorum ,hemen hemen bütün dersler İngilizce olduğundan dolayı zorluktan başka bir işe yaramaz şu anlık.
- Çok çeşitli kullanım alanları var(modelleme,animasyon,rig,simülasyon,render,video düzenleme,2d animasyon,3d boyama,oyun motoru,compositing yapma,UV düzenleyicisi, track sistemi. ).
- Cycles render motorunun hem gpu hem cpu şeklinde çalışabilmesi.
- Eevee render motorunun oyun motorları gibi anlık olarak çıktı kalitesinde neredeyse gösterebilmesi bu özellik çok güçlü bir özellik. Nedeni ise kaplama yaparken birçok deneme yapmak gerekebiliyor burada render alırken çok fazla zaman kaybetmeye neden oluyor. Eevee ile anında çok kaliteli bir sonuç görüldüğünden çok daha hızlı bir şekilde bu adımı bitirme imkanı sağlıyor.
- Vray ve birtakım güçlü render motorları da Blender’a destek veriyor.
- Sistem gereksinim ve boyutu birçok programa göre çok çok düşük. Düşünün 200 mblik bir program bunları yapabiliyor.
Blender’ın Dezavantajları
- Blender diğer programlara nazaran daha az donma sorunu yaşasa da çökme sorunları ile bunu telafi ediyor.Tabi ki de bu benim çok fazla yaşadığım bir sorun belkide kullandığım eklentilerden ve sistemimden de kaynaklanıyor olabilir.
- 2.80 Sürümünün hala betadan çıkmaması tabi buna dezavantaj demek çok da doğru olmaz ama bir çok yeni ve güçlü özellikleri ile açıkları kapatıyor 2.80 sürümü.
- 2.80 sürümüyle beraber layer sistemi daha düzgün oluyor. Tabi çıkana kadar layer sistemi çok güçlü değil.
- 2.80 sürümüyle çözülen bir durum lakin şu anki stabil sürümde seçilen objeler çok belirgin olmuyor. Bu da seçme durumunu zorlaştırabiliyor.
Benim için dezavantaj teşkil eden durumlar bunlar. Kullanıyorsan avantajlar da görmediğiniz veya dezavantaj olarak gördüğünüz durumları yazabilirsiniz.
Blender’ı bu şekilde ne kadar yeterli bilmiyorum elimden geldiğince sana kısa bir şekilde tanıtmaya çalıştım. Kullanmayı en azından kurcalamanı tavsiye ederim bu güçlü programı.
Bir de sana şunu söylemek istiyorum Türkiye de köklü programların yani 3d max,maya gibi programları kullanan firmalar. Blender’a geçme kararı aldılar. Tabi bu dediğim 1 firma değil 5-6 firma da, bundan dolayı senin için avantaj oluşturabilecek bir durum. Yabancı firmalar da da böyle bir dönüşüm var onuda söylemeliyim.
Kendi yaptığım bir ev modelini sizlerle paylaşmak da isterim. Modeli archimesh ve archipack eklentileri ile yapmaya çalıştım. Benim için güzel bir deneyim oldu tam olarak bitmiş bir model değil incelemek isteyenler istedikleri gibi kullanabilirler. Bu adresten indirebilirsiniz. Github üzerinden bu tarz paylaşımlarımı yapıyorum.