Kare Adamla Krita Nedir ?

Amatörce de olsa kare kafalı değişik bir karakter yapmaya çalıştım. göstereceğim programla yaptım bu karakteri. Elime bayağıdan beri tablet alıp bir şey çizememiştim bugün elime tableti alarak karalamak ve programa daha hakim olabilmek adına bu çalışmayı yaptım. Sizlere Krita adlı programı tanıtmak istiyorum.

kare.png

Krita Nedir ? Kısaca Tarihi.

Bir grafik düzenlemeyi sağlayan, dijital sanatçılara yönelik bir çizim yazılımıdır desek yeridir. Calligra yazılım setinin bir bileşeni olan program, Genel Kamu Lisansı ile dağıtılmaktadır.
Bedava yazılımdır.

Krita sözcüğü İsveççe iki sözcüğün birleşiminden (crayon ve rita) oluşmuştur. Crayon Türkçede renkli kalem, krita ise çizmek anlamına gelir.

KOffice’in bir bileşeni olarak 2005 yılında çıkıyor. 2006 aKademy en iyi program olarak ödül alıyor.
Krita Vakfı ve KO GMBH 2013 yılında 3 farklı versiyon yayınlayacağını duyuruyor.

Krita Sketch: Dokunmatik ekranlara özel, ultrabook ve tabletlere yönelik sürüm.
Krita Desktop: Masaüstüne özel, gelişkin özellikler içeren sürüm.
Krita Studio: Filmlere ve VFX (özel efekt) oluşturmaya yönelik, HDR renklendirme sürümü.

2013 de KDE Vakfı’nın dağıttığı aKademy Ödüllerinde krita, Jüri Özel Ödülü’ne layık görülüyor.

Şimdik birazda programın içeriğinden bahsedelim.

Kullanıcı arayüzü

Yolunuza çıkan sezgisel bir kullanıcı arayüzü. Dockers ve paneller, özel iş akışınız için hareket ettirilebilir ve özelleştirilebilir. Kurulumunuzu aldıktan sonra, kendi çalışma alanınız olarak kaydedebilirsiniz. Yaygın olarak kullanılan araçlar için kendi kısayollarınızı da oluşturabilirsiniz.

kare

Fırça Stabilizatörleri

Titrek eliniz mi var? Düzeltmek için fırçanıza bir sabitleyici ekleyin. Fırça vuruşlarınızı düzeltmek ve dengelemek için 3 farklı yol içerir. Sürükle ve kütle ekleyebileceğiniz özel bir Dinamik Fırça aracı bile var.

tebeşir-2

Pop-up Paletler

Titrek eliniz mi var? Düzeltmek için fırçanıza bir sabitleyici ekleyin. Fırça vuruşlarınızı düzeltmek ve dengelemek için 3 farklı yol içerir. Sürükle ve kütle ekleyebileceğiniz özel bir Dinamik Fırça aracı bile var.

tebeşir-3

Fırça Motorları

Fırçalarınızı 9’dan fazla benzersiz fırça motoruyla özelleştirilebilir. Her motor, fırçanızı özelleştirmek için çok sayıda ayar içerir. Her fırça motoru, Renk Yaldızı motoru, Şekil motoru, Parçacık motoru ve hatta bir filtre motoru gibi belirli bir ihtiyacı karşılayacak şekilde üretilmiştir. Fırçalarınızı oluşturmayı tamamladıktan sonra bunları kaydedebilir ve programın güzel bir etiketleme sistemi var. Bu sistemle düzenleyebilirsiniz.

tebeşir

Sarma modu

Şimdi kesintisiz dokular ve desenler yaratmak kolaydır. Sarma modunu değiştirmek için boya yaparken ‘W’ tuşuna basın. Görüntü, x ve y ekseni boyunca kendini referanslar yapacaktır. Boyama işlemine devam edin ve tüm referans güncellemelerini anında izleyin. Resminizin kendini nasıl tekrar ettiğini görmek için daha fazla durmak yok.

krita5

Kaynak Yöneticisi

Araç setinizi genişletmek için diğer sanatçıların fırça ve doku paketlerini içe aktarın. Sevdiğiniz bazı fırçalar oluşturursanız, kendi gruplarınızı oluşturarak bunları dünyayla paylaşın. Kaynak alanında bulunan fırça paketlerine göz atın.

krita-firca.png

Bir kısım özelliği hakkında bilgi verdim. Eğer programı indirip sizde bir takım şeyler yapmak isterseniz. Bu linkle indirebilirsiniz.

Eğer karekteri indirmek isterseniz buyurun ;
Bu linke tıklayarak krita uzantısıyla indirebilirsiniz.

TAnıttım diğer açık kaynaklı programlar a göz atmak için bu linke ya da menüden programlar a bakabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın